De hulpverlening
In 1993 krijgt onze jongste zoon een ongeneeslijke nierziekte. Dit betekent een moeilijke tijd voor hem en ons hele gezin. Tijdens zijn ziekbed raak ik gemotiveerd om niet alleen voor onze zoon te zorgen maar ook voor kansarme kinderen. Dit komt op mijn weg als ik in september 1994 in de
St.- Lambertuskerk in Eindhoven abbé Prosper Ntiyamira leer kennen, die vanwege de genocide met zijn bisschop en medepriesters Rwanda heeft moeten ontvluchten. Michaël, de zieke zoon, mag tijdens zijn ziekte in de St.- Lambertuskerk het grote kerkorgel bespelen: zijn grote passie.
Van abbé Prosper krijg ik in januari 1995 een brief waarin hij schrijft over de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden in zijn land en over de duizenden weeskinderen die verdwaald en overmand van verdriet rondlopen. Hij weet zich geen hemelse raad en vraagt of ik op de een of andere manier kan helpen.
In maart 1995 bezoek ik Rwanda voor het eerst. Diepgetroffen door de grote nood onder de talloze weeskinderen in het overvolle weeshuis Noël ben ik me voor hen gaan inzetten. In november 1995 telt het bisdom Nyundo 18.000 weeskinderen van wie er slechts 900 in het weeshuiël ondergebracht kunnen worden. Voor duizenden kinderen is hier geen plaats; zij zijn het oerwoud ingevlucht. Met hulp van de Witte Paters in Antwerpen, giften van enkele firma’s in Nederland en België en weldra ook van de vele weldoeners, zijn er van 1996 tot 2001 zeven containers goederen naar het weeshuiël gestuurd.
Op 18 augustus 1998 krijgt de ernstig zieke zoon de linkernier van zijn moeder. Tijdens mijn genezingsproces heb ik veel steun ondervonden van mijn gezin en van abbé Prosper Ntiyamira. In oktober 1999 komt Prosper voor een bezoek naar Eersel. We maken ons grote zorgen over de vele zwervende weeskinderen die nog steeds in het oerwoud en op de heuvels leven. Om ook deze kinderen hulp te kunnen bieden wordt op 10 oktober 2000 de Stichting Weeskinderen in Rwanda opgericht. De stichting heeft ten doel: hulp bieden aan kansarme weeskinderen in Rwanda. Hun primaire behoeften, te weten voeding, gezondheidszorg en onderwijs staan centraal.
In de periode van 2000 tot en met 2010 zetten abbé Prosper en Ria samen met de bevolking projecten op die nog steeds uitgevoerd worden, zoals het geitenproject, het groenten- en zaden project, de aanleg van schoondrinkwater en het “Eet en Leef” gezond- project.
Doneren van een nier
In het boek “De kracht van doneren” beschrijf ik het langdurig proces dat voorafgaat aan het uiteindelijk doneren: de onzekerheden, de wachtlijsten, de vele onderzoeken, de spanningen binnen het gezin, de uiteindelijke transplantatie, de goede zorgen voor de nierpatiënt en de zeer magere zorg voor de donor. Toch laat ik me niet ontmoedigen en ga minimaal een keer per jaar terug naar Rwanda, naar “mijn” weeskinderen. Samen met abbé Prosper bedenk ik nog steeds nieuwe projecten die met veel enthousiasme in Rwanda worden uitgevoerd en die de leefomstandigheden van (wees) kinderen, weduwen en arme gezinnen daadwerkelijk verbeteren.
Nawoord van Jan Pronk
Oud-minister Jan Pronk heeft een begeleidende tekst voor het boek geschreven. Als minister van ontwikkelingssamenwerking is hij meteen na de genocide in Rwanda aanwezig om te bezien welke hulp de Nederlandse regering kan bieden. Hij schrijft:
“Wat in 1994 gebeurd is in Rwanda mag nooit worden vergeten. Ik was enkele weken na de genocide in Rwanda getuige van wat zich had afgespeeld. Honderduizenden mensen waren vermoord. Onder hen vele kinderen. Tal van andere kinderen bleven achter als wees, vaak verminkt bijna altijd getraumatiseerd.
In dit boek beschrijft Ria van de Ven-Gijsbers haar persoonlijke ervaringen. Zij heeft zich samen met anderen ingezet voor weeskinderen in Rwanda. Dat deed zij, terwijl zij ook zelf grote zorg had om haar eigen jongste kind. Misschien heeft het haar zelfs gesterkt in haar werk voor kinderen die in Rwanda hulp en zorg nodig hebben.
Wie er ook schuld hadden aan de genocide van destijds, het waren niet de kinderen. Juist daarom moeten zij kunnen blijven rekenen op onze steun”.
Achter is het boek zit een dvd met opnames van de projecten in Rwanda. Het boek is te koop voor € 19,95 ( exclusief verzendkosten). De opbrengst van het boek komt ten goede aan de projecten in Rwanda. |
|