Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

Eindhovens Dagblad, 28 maart 2008


Eerselse Ria van de Ven doet oproep aan inwoners van de Kempen.

Groentezaadjes voor kinderen Rwanda

Door Tonny Peters

Eersel - Twintig dorpen rondom Biruyi in het westen van Rwanda moeten binnenkort voorzien worden van groentezaden uit de Kempen. De Eerselse Ria van de Ven, die eerder al geiten schonk aan de Afrikaanse bevolking, hoopt nu dat zoveel mogelijk inwoners van de Kempengemeenten meewerken aan haar plan. „Ik hoop dat de kinderen gevarieerder en gezonder gaan eten.”
Van de Ven gaat vanaf september kookcursussen verzorgen in Rwanda. Die cursussen zijn een vervolg op een proef met groenten die vorig jaar werd gehouden. De Nederlandse groenten bleken het toen goed te doen in het plaatselijk klimaat en de Rwandese grond. Bovendien bleken de kinderen de meeste groenten zoals bloemkool, wortelen, prei en courgette ook lekker te vinden.

Het nieuwe project wordt ter plaatse uitgevoerd door enkele Rwandese dorpelingen die het vertrouwen genieten van de kinderen. Met hulp van deze Afrikanen worden de ruinen opgezet en de kookcursussen uitgevoerd. Ook komt er een kookboek in de moedertaal van de Rwandezen. Dat boek wordt in groepjes doorgenomen omdat nog niet alle kinderen ook kunnen lezen. De 'groentenactie' is een vervolg op haar donatie van enkele geiten aan de lokale bevolking.

Van de Ven schonk de geiten omdat die melk produceren, vlees leveren en voor mest zorgen. Een geit zorgt daardoor al voor een gevarieerder aanbod van voedsel. Het geld voor de beesten werd opgehaald door Eerselse communicantjes. De Rwandese kinderen zijn vooral gewend te eten wat ze in het oerwoud vinden.

De kinderen vinden de groenten zoals bloemkool, wortelen, prei en courgette lekker.
De kinderen vinden de groenten zoals bloemkool, wortelen, prei en courgette lekker.

Inleveren van zakjes groentezaden (tot uiterlijk 14-juni 2008) kan bij huisdier- en tuin-speciaal-zaak de Run of opsturen naar Ria van de Ven, Willibrorduslaan 34, 5521 KC Eersel.

 


Terug naar boven

Copyright ©2004-2021 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822