Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

De Kempenaer 57e jaargang nummer 23, 4 juni 2008


Afsluiting project groentezaden voor Rwanda

Sinds een paar maanden zamelt Ria van de Ven-Gijsbers uit Eersel groentezaden in voor weeskinderen in Rwanda. Vanuit de Eerselse inwoners zijn heel veel zaden binnengekomen. Ook zijn er zaden opgestuurd of geldelijke donaties gekomen uit o.a. Wintelre, Geldrop, Maarheeze, Budel en Luyksgestel. Op 14 juni stopt de actie omdat dan het zaaiseizoenvoorbij is.

Inmiddels zijn er al meer dan 1500 zakjes met groentezaden ingezameld. Daarnaast heeft de stichting ’Telechia’ het groentezaden project voor Rwanda erg gesteund met twee dozen vol met groentezaden. De bus waar de zaden ingedaan kunnen worden staat nog tot en met 14 juni bij dier-en-tuin-speciaalzaak De Run in Eersel. Ook bij sociaalcultureel centrum de Muzenval staat tot die datum nog een bus. Het inzamelen van zakjes met zaad stopt daarna voor dit jaar, omdat het zaaiseizoen in Nederland dan voorbij is. Volgend jaar gaat de stichting weer verder met het groentezaden-project.

Groentezaden vanuit Nederland groeien goed in Rwanda.

De groentezaden leveren een belangrijke bijdrage aan het nieuwe project van de stichting, namelijk ‘eet en leef gezond’  in het bisdom Nyundo in Rwanda. De verwachting is dat met dit project minimaal 1 miljoen inwoners uit het bisdom Nuyndo in Rwanda bereikt worden. Voor dit project worden twee keer 2000 boeken gedrukt. Het eerste boek, in het Rwandees, gaat over een gezonde hygiënische leefwijze en het tweede boek gaat over het bereiden van gezonde maaltijden. Aan de uitvoering van de boeken wordt veel aandacht besteed. Er staan veel foto’s in, omdat veel mensen in Rwanda nog analfabeet zijn.  Ria van de Ven-Gijsbers heeft een grote bijdrage geleverd aan de inhoud van het eerste boek. Samen met een Rwandese priester en mensen van de A.G.I. is ze al bezig met het tweede boek. De totale kosten van dit project zijn begroot op €44.000,-.  Om aan voldoende financiële middelen te komen wordt subsidie gevraagd bij grotere stichtingen op het gebied van ontwikkelings-samenwerking en goede doelen. Ook wordt het Eerselse bedrijfsleven benaderd voor sponsoring van de boeken.

De levensverwachting is slechts 42 jaar en de kindersterfte is erg hoog; 27% van de kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. Oorzaken hiervan zijn slechte voeding en aan ondervoeding. Vaak zijn zwangere vrouwen ondervoed, waardoor de baby met een veel te laag geboortegewicht op de wereld komt. Daarom worden in het project niet alleen kinderen benaderd maar ook volwassenen.
Het project is in nauw overleg met Rwandese sleutelfiguren opgesteld. De Rwandese agrarische organisatie A.G.I. gaat met de boeken aan 2000 groepen (bestaande uit gezinnen, weduwe-groepen en scholen) voorlichting geven in de vorm van mondelinge cursussen.

Het groentezadenproject en het geitenproject ondersteunen de voorlichting over een gezonde en hygiënische eet- en leefwijze. De geiten zorgen voor melk en vlees en voor mest waarmee de groentetuinen bewerkt worden en met de groentezaden kunnen groenten worden gekweekt die essentieel zijn voor een gezonde voeding. De verwachting is dat door deze projecten de hoge kindersterfte in Rwanda aanzienlijk terug gedrongen wordt. Finële hulp is uiteraard van harte welkom!
(Stichting Weeskinderen in Rwanda, ABN-AMRO bank 53.80.44.160).Terug naar boven

Copyright ©2004-2021 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822