Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

Artikel in de lokale krant De Kempenaer

Augustus 2017


Geen brug te ver voor Abbé Prosper en Ria van de Ven

Door correspondent Harrie Wenting

Eersel – Zij is blond en heeft haar roots in Bergeijk en Eersel. Hij is donker, komt uit Rwanda en zijn enige Europese taal is Frans. Dat Ria van de Ven ruim twintig jaar terug de geestelijke Abbé Prosper uit Rwanda ontmoette, was het begin van een veelomvattend hulptraject aan dat land en zijn inwoners. Voor hem voelde het als een Engel die hij in de schoot geworpen. Samen trekken ze nu op om een multifunctioneel centrum te bouwen in de plaats Gihinga in Westelijk Rwanda.
,,Al vanaf de Genocide in 1994 trekken we samen op.” Vertelt Ria. ,,In eerste instantie om de wezen op te vangen die ontheemd uit de jungle kwamen, later om projecten rond schoon drinkwater en landbouw op te zetten.”
Als Ria van de Ven-Gijsbers (64) aan het woord is, hoor je een bevlogen vrouw. ,,Het land lag in puin en miljoenen mensen waren er ontheemd na de slachtpartij daar. Die kun je niet in je eentje helpen. Uiteindelijk ben ik er met Abbé in geslaagd om zo’n 18.000 kinderen op te vangen. Dat zijn nu jonge volwassenen, die op hun beurt weer meehelpen om het land op te bouwen. Met hun handen wordt nu een ontmoetingscentrum gebouwd waar onderwijs en cultuur vorm kunnen krijgen. Om het af te kunnen werken zijn nog enkele bijdragen nodig, die probeer ik hier met Abbé Prosper bijeen te krijgen.

Ria en Prosper in Eersel tijdens een interview door Harrie Wenting van De Kempenaer
Ria en Prosper in Eersel tijdens een interview door Harrie Wenting van De Kempenaer
„Ria is ongelofelijk voor mij en voor mijn volk,” zegt Abbé bescheiden. „Iedereen die haar in Rwanda ontmoet, omarmt en aanbidt haar. Zij heeft al zo ongelofelijk veel dingen voor ons gedaan. En allemaal vanuit een drive om te helpen en er gewoon te zijn.
‘’Ikzelf noem het de kracht van het geven,” zegt Ria daarover. „Wij hebben hier zoveel, dat we wel wat kunnen missen. Nu hebben we nog iets meer dan zesduizend euro nodig om toiletten te bouwen, een waterverzamelplek te maken en een bliksemafleider op het metalen dak van het nieuwe gebouw. Als dat lukt, kunnen we in oktober van dit jaar het gebouw officieel openen.”
Prosper, die vorig jaar zijn zilveren priesterfeest ook al in Eersel vierde, was gisteren (zondag 6 augustus) aanwezig bij de dienst in de Eerselse parochiekerk. Deze week is hij nog te gast bij zijn broeders in België, waarna hij weer naar Rwanda vertrekt.

Ria van de Ven schreef eerder een boek over haar ervaringen daar “De kracht van doneren” wat ze voor 10 euro te koop heeft. De opbrengst is geheel voor Rwanda. Voor het boek en overige giften: zie verder op deze website.Terug naar boven

Copyright ©2004-2021 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822