Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

Artikel in de lokale krant De Kempenaer

November 2017


Eerselse Ria van de Ven opent centrum in Gihinga, Rwanda

Door Harrie Wenting

Eersel – Tijdens haar bezoek aan Rwanda heeft de Eerselse Ria van de Ven een ontmoetingscentrum in de stad Gihinga geopend. Het multifunctionele gebouw, waar zo’n 700 personen terecht kunnen, wordt er door de lokale bevolking gebruikt voor educatieve bijeenkomsten en religieuze diensten.

Ria nam zelf het initiatief voor de bouw van het centrum, dat geheel door de lokale bevolking zelf gebouwd werd. Zij zorgde voor de financiering door vanuit Eersel projecten op te zetten en sponsoren te zoeken. Ria van de Ven is sinds 1995 in Rwanda actief, het jaar nadat de genocide plaats vond. Ze hielp er duizenden wezen aan een nieuw gezin, onderdak en nu dit een eigen ontmoetingscentrum.

„Bij mijn eerste bezoek aan dit Afrikaanse land, kwamen duizenden wezen uit de oerwouden gelopen. Totaal ontheemd, zonder ouders of familie. Als enige blanke werd ik op dat moment gezien als de grote redder, maar wat kon ik doen? Ik koppelde wezen aan alleenstaande moeders, die zo nieuwe gezinnen gingen vormen. We richtten een weeshuis op en zorgde voor de eerste levensbehoefte: allereerst water en daarna eten. Gaandeweg kon ik door het opzetten van landbouw- en arbeidsprojecten veel mensen een nieuw middel van bestaan geven”.

Tijdens haar laatste werkbezoek, waar ze net van teruggekeerd is, ontmoette ze twee mannen, die ze eind jaren negentig als ontheemde wezen opgevangen had. “Het ging om Toto en Festus. Nog in 2002 waren ze de grootste raddraaiers van een grote groep kinderen. Ze snaaide alles bijelkaar om maar aan eten te komen en hadden geen enkel uitzicht op een toekomst. Door hen groentezaden te geven konden ze hun eigen eten gaan verbouwen en met hamers en beitels die we ter beschikking stelden, kon er een werkplaats ingericht worden. Nu, 15 jaar later zag ik de twee. Ze waren uitgegroeid tot mooie gezonde mannen, die ieder een eigen vak geleerd hadden. Festus runt nu een eigen timmerwerkplaats en Toto heeft een eigen restaurant. Het gaf mij ontzettend veel voldoening om het succes van hen te zien.”

Ria en jongeren in Kibuye. Festus (links naast Ria) runt nu een eigen timmerwerkplaats.
Ria en jongeren in Kibuye. Festus (links naast Ria) runt nu een eigen timmerwerkplaats.

Centrum
Na eerdere projecten, zoals landbouw-zadenproject, het uitbrengen van lokale kookboeken en het geitenproject waarbij ieder gezin een geit kreeg, zette Ria zich afgelopen jaar in voor de bouw van een Multifunctioneel centrum. “Het onderwijs en de bijeenkomsten van de bevolking vonden plaats in een oude tent of in de open lucht. Daarom was er veel behoeften voor een eigen onderkomen. Ik ben enkele jaren terug gestart om te kijken wat de mensen zelf kunnen doen om iets op te zetten. Het bleek dat ze zelf hun stenen kunnen bakken en door elkaar te ondersteunen leerde ze metselen en te timmeren. Door vanuit Eersel het geld bijeen te sprokkelen, kon het centrum steeds verder groeien. Het laatste duwtje konden we in oktober geven. Door het geld dat deze zomer bijeen werd gebracht konden er nog regenopvang en toiletten worden gebouwd”.

Bij de opening kon een toespraak van Ria (in het Frans) niet ontbreken. Ze wordt er door de lokale bevolking op handen gedragen en ze werd toegezongen met het lied Komeza Inzira (Moedig in het Swahili) ”Er komen nu weer vragen om in naburige plaatsen ook zo’n centrum op te zetten,”zegt ze. “We streven ernaar dat de mensen dit zoveel mogelijk zelf gaan organiseren. Werkwillige handen zijn er genoeg, het ontbreekt ze vaak aan initiatief en ideeën, daar kan ik ze nog in vooruit helpen.”


Terug naar boven

Copyright ©2004-2024 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822