de stichting Weeskinderen in Rwanda
Op 10 oktober 2000 is de Stichting notarieel vastgelegd en ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Eindhoven onder nummer 17128822. En sinds 2007 is de stichting aangemerkt als "Algemeen Nut Beogende Instelling" (ANBI) door de Belastingdienst.
Doel van de Stichting is hulp bieden aan kansarme weeskinderen in Rwanda in hun primaire behoeften waarbij voeding, gezondheidszorg en onderwijs centraal staan.
Op 4 juni 2018 overleed Ria - dé motor van de stichting - op 65 jarige leeftijd te Eersel.
Vanaf 2019 wijdt de stichting zich aan het delen van Ria's gedachtengoed, op het inspireren van iedereen die in het hart resonantie voelt om voor een ander iets te betekenen. Hulpverlenen en delen vanuit het hart is wat ons betreft ook de toekomst. Daarom willen we graag het werk van Ria als lichtend voorbeeld blijven uitdragen. Door de talloze voorbeelden te delen van haar hulpverlening over de afgelopen 25 jaar.
Onze ervaring
Hulpverlenen kan eenvoudig en hoeft geen massa’s geld te kosten. De primaire behoeften – schoon drinkwater en voeding – zijn voor iedere mens het belangrijkste in het leven, het is noodzakelijk om daarmee te beginnen.
Hulpverlenen is mensen motiveren, activeren en verantwoordelijkheid geven en het gevoel geven dat ze iets betekenen. Materialen die nodig zijn betalen, rekeningen en rapportrapportages laten overleggen. Zelf de projecten bezoeken en controleren. Luisteren en kijken wat er nodig is. Wat er wordt gedaan moet passen bij de leefwijze, omgeving en omstandigheden van het land. Het is heel belangrijk dat er betrouwbare contactpersonen ter plaatse zijn, in dit geval in Rwanda. Zij volgen dagelijks de werkzaamheden en brengen verslag uit. Zelf moet je gedisciplineerd, eerlijk en integer blijven. Vriendschap geeft een band, geeft vertrouwen en veel vreugde om samen iets te realiseren.
Hulpverlenen is met je hart kijken.
Ria van de Ven-Gijsbers († 4 juni 2018 te Eersel)
Michaël jr, Mariëlle, Michaël sr
Lees meer over het onstaan van ontwikkelingshulp voor Rwanda:
- Ontstaan van de hulpverlening
- Voorgeschiedenis en de eerste confrontatie
- Werk aan de winkel
- Verzending van hulpgoederen
- De niertransplantatie
- Stichting Weeskinderen in Rwanda
Lees meer over de voorstellen die Ria onder de aandacht bracht in De Derde Kamer (2006):
Bestuur en werkgroep
Bestuur
- Michaël (jr.) van de Ven (1978), de jongste zoon van Ria.
- Mariëlle Baudewijns-van de Ven (1975), dochter van Ria.
- Michaël (sr.) van de Ven (1949), echtgenoot (weduwnaar) van Ria.
|
Ria van de Ven-Gijsbers (1952, † 4 juni 2018 te Eersel)
Ik ben geboren in Bergeijk. In 1972 ben ik getrouwd met Michael van de Ven. We hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen en wonen in Eersel, een dorp twintig kilometer ten zuiden van Eindhoven in Nederland. In 1993 werd mijn jongste zoon ongeneeslijk ziek. Door het ziekbed van mijn zoon ben ik gemotiveerd geraakt om me in te zetten voor kansarme kinderen. Vervolgens leerde ik in 1994 abbé Prosper Ntiyamira kennen, die tijdelijk in Nederland verbleef nadat hij de genocide in Rwanda had kunnen ontvluchten. In maart 1995 heb ik voor het eerst Rwanda bezocht. Diepgetroffen door de grote nood onder de talloze weeskinderen ben ik me gaan inzetten voor het weeshuis Noël.
Daarna volgden, zoals u op deze website kunt zien, nog vele projecten voor de weeskinderen, de weduwen en de arme plattelandsbevolking. In het jaar 2000 heb ik de stichting “Weeskinderen in Rwanda” opgericht. Tot eind 2007 hebben mijn man en kinderen mij geholpen bij het vele werk voor de stichting. Vanaf voorjaar 2008 krijg ik ondersteuning van enthousiaste plaatsgenoten GrĂ© kuipers-Mendelts, Kees Cornelissen en Hennie Houben-Sipman, die samen de “Werkgroep Rwanda” vormden.
|
|