Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

1e Nieuwsbrief (voorjaar 2001)

Eersel, 10 april 2001

Beste vrienden en vriendinnen,

Op 10 oktober 2000 is mijn werk voor de weeskinderen officieel vastgelegd in een stichting die de naam draagt: Stichting Weeskinderen in Rwanda. De doelstelling van de stichting blijft hulp zoeken voor de kansarme weeskinderen en gehandicapte kinderen in Rwanda waarbij de primaire behoeften zoals voeding (zuiver drinkwater, melk, vlees, groenten, aardappelen) gezondheidszorg (medicijnen) en onderwijs (les- en schrijfmaterialen) centraal staan.

Vorig jaar zijn er, verspreid over het jaar, verschillende leuke acties voor de weeskinderen gehouden. Onze hartelijke dank aan alle gevers, groot en klein, allen samen hebben we het volgende bij elkaar vergaard.

Naar het weeshuis Noël is in juli een dubbelwandige, roestvrij stalen kookketel van 200 liter die met hout gestookt kan worden, verstuurd. De ketel is bij Muvero in Venray gemaakt en daarna in een container met de boot naar Rwanda verzonden.

De kookketel klaar voor transport (links) en in gebruikname weeshuis door Noël (rechts).
De kookketel klaar voor transport (links) en in gebruikname door weeshuis Noël (rechts).

Alsmede 500 blikken melkpoeder (frisolac, fricomel, melkpoeder met extra vitamine, melkpoeder met rijstebloem, melkpoeder met tarwevlokken, volle melk). Verder ook 1000 pakken havermout, 3000 kg macaroni en spaghetti en 1000 kg soeppoeder verdeeld in emmers met deksels (rundersoep, kippensoep, tomatensoep, erwtensoep en ossenstaartsoep).

Ten slotte ook zakjes zaadgoed: wortelen, prei, tomaten, selderij, uien, bonen, bieten en koolsoorten, vooral het witte koolzaad met de naam “Roem van Enkhuizen” is geweldig het groeit goed in Rwanda en is héél voedzaam. Alles is inmiddels in het weeshuis aangekomen. Verder zijn er in Rwanda gekocht: 2 koeien, 8 geiten, 30 kippen, medicijnen, i.v.m. diarree, malaria, griep en hulpmiddelen (o.a. loopkrukken en protheses) voor de gehandicapte kinderen in het weeshuis Noël.

Naast het weeshuis Noël probeer ook ik financiële hulp te zoeken voor de weeskinderen die in de heuvels in Rwanda leven. Door o.a. het kopen van geiten voor de ouderloze gezinnen in de heuvels, helpt u ook de allerarmste bevolking van Rwanda om beetje bij beetje weer een menselijk bestaan te kunnen leiden. Een geit kost in Rwanda 80 gulden.

De geit is héél belangrijk voor de voeding (melk en vlees) en voor de mest.
De geit is héél belangrijk voor de voeding (melk en vlees) en voor de mest.

De voordelen van een geit zijn:

  • De geit geeft iedere dag voedingrijke melk die absoluut noodzakelijk is vooral voor de voeding van de kleine kinderen.
  • De geit wordt gevoed met het gras dat geplant wordt om erosie te bestrijden. De kinderen snijden het gras en voeren dat aan de geit.
  • De geit heeft géén extra voeding nodig dus ook geen extra kosten voor een arm gezin.
  • De mest van de geit wordt verwerkt in de composthoop en is héél geschikt voor de bemesting van de velden en de groentetuin. De kinderen kunnen groenten eten.
  • Om het mest bij elkaar te houden moet de geit in een stalletje blijven dat haar ook beschermt tegen zon en regen.
  • Buren en vrijwilligers in de parochie timmeren de eenvoudige hutjes en stalletjes voor de weeskinderen (zijn de ouderloze gezinnen) en helpen de weeskinderen hun geit te verzorgen, tuintje te bemesten, groenten te telen en leren hun als gezin te leven.
  • Een keer per jaar werpt een geit een of twee lammeren, de bokken worden groot gebracht voor het vlees en de geitjes voor de melk.

De geit is dus héél belangrijk voor de voeding (melk en vlees) en voor de mest.

Alle kleine bijdrage zijn van harte welkom, wij sparen dan voor een geit, voor zaden, voor kippen, koeien, melkpoeder, voor aanleg van zuiver drinkwater, medicijnen en schrijfmaterialen.

Bijvoorbaat hartelijk dank!
Namens stichting Weeskinderen in Rwanda    Ria van de Ven-Gijsbers


terug naar boven

Bijlage 1e Nieuwsbrief


Ria op bezoek in weeshuis Noël.
Ria op bezoek in weeshuis Noël.

Te versturen: 500 blikken melkpoeder.
Te versturen: 500 blikken melkpoeder.

Vele soorten zakjes zaadgoed voor Rwanda.
Vele soorten zakjes zaadgoed voor Rwanda.


terug naar boven


Copyright ©2004-2021 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822