Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

2e Nieuwsbrief (najaar 2001)

Eersel, 8 december 2001

Beste vrienden en vriendinnen,

In deze nieuwsbrief willen wij jullie informeren over de spontane activiteiten die er dit jaar waren voor de weeskinderen in Rwanda.

Wij hebben goed nieuws. Vorig jaar in onze 1e nieuwsbrief (voor Pasen) hebben wij u gevraagd om naast de hulp aan het weeshuis Noël, ook de weeskinderen en arme gezinnen in de heuvels van Rwanda te ondersteunen met onder andere: het aan laten leggen van zuiver drinkwater het geven van 'n geit (voor melk, vlees en mest), de aankoop van medicijnen i.v.m. malaria en het opstarten van naaiateliers voor de weduwen en jonge meisjes.

Kreeg de stichting een nieuwe microscoop en sterilisator voor het ziekenhuis in Kivumu, en op;

Heeft de stichting 4 lantaarns die werken op zonne-energie + 4 reservelampen verzonden.

Ontving de stichting voor het weeshuis Noël in Nyundo 2 gebruikte nog goede microscopen die in juni 2001 naar het weeshuis zijn verzonden.

Overhandigt de voorzitter van de oecumenische liturgie groep Rythovius een cheque van fl. 2100,-- voor 25 geiten voor de weeskinderen in de heuvels in Rwanda. Dit bedrag was bij elkaar gebracht door de bezoekers van de vieringen, gedurende de vastentijd.

Voor de 5e keer "statiegeld actie" door de schoolkinderen van de basisschool de Vuurvlinder in Vuren, de opbrengst: fl 700,-- zijn voor 2 voetbalteams sportkleding (broekjes en shirts) en 2 leren ballen gekocht en verzonden.

Koninginnemarkt in Westerhoven: de stichting Koninginnemarkt in Westerhoven schonk fl 2500,-- voor het aankopen van geitjes als beloning voor 20 jaar crêpes bakken.

Giften ontvangen voor de aanleg van zuiver drinkwater in de parochie Biruyi.

Na een uiteenzetting van de leefomstandigheden en primaire behoeften van de weeskinderen in Rwanda aan de jongeren in het parochie centrum in Eersel overhandigen de jongeren van de Vormselgroep “Hand in Hand” in Eersel fl 300,--het geld dat zij verzameld hebben tijdens hun “zwarte piet” actie in Eersel.

Voor 75 kinderen in het weeshuis Noël die aan malaria lijden werd het medicijn “Arinate” gekocht en verzonden.

Wij brachten een bezoek aan de fabriek “Nunhems Zaden”in Haelen in Limburg. Naast ons “geitenproject” is het heel belangrijk dat de weeskinderen gevarieerde groenten zaaien in hun tuin. Wij hebben onze projekten voor de weeskinderen uitgelegd en er is heel positief op gereageerd. Vanuit Nunhem is er een mailing naar de zaadfabrieken in Nederland gegaan waarin onze vraag om zaden werd uitgelegd. Hierop kwam er direct een reactie van Oranjeband Zaden in Heerenveen. Zij gaven 1000 zakjes zaad, verschillende soorten: witte kool, rode kool, savoie kool, wortelen, bieten, paprika, tomaten, radijs, selderij, uien, prei, witte bonen, bruine bonen, tuinbonen, erwten, sla, komkommer en paprika. Van Nunhems Zaden kregen we 400 kg zaadgoed: wortelen, tomaten, uien, augurk, venkel, brocolli, meloen, deze zijn intussen verzonden om uit te delen aan de ouderloze gezinnen en arme families in de heuvels van Rwanda.

Kinderen voor Kinderen–middag, georganiseerd door het jeugdvakantie werk in Westerhoven: Kinderen van 4 tot 8 jaar knutselen een hele middag op het kerkplein. De zelfgemaakte produkten ( beschilderde tegeltjes en glazen, potjes met zelfgekweekte zonnebloemplantjes enz) werden direct daarna aan de ouders en andere belangstellenden verkocht. Diezelfde avond, tijdens het afsluitingsfeest, hebben de jongeren het bedrag tot fl 1000,-- aangevuld.

Na de dienst in de “Morgenster” in Woensel Eindhoven werden de kaarten verkocht die gemaakt zijn door de weeskinderen in Rwanda.

Werkmiddag in de Jacobushoeve in Vessem: de stichting In Balans schonk fl 1000,-- waarvoor we met 12 mensen een middag in de hoeve hadden gewerkt.

Is er een tweede nieuwe kookketel van 200 liter naar het weeshuis Noël in Nyundo verzonden.

Ski club Wolfskamer vierde haar 25 jarig bestaan met een receptie. Het bestuur van de ski club had besloten om de giften die binnen zouden komen aan de ontwikkelingsprojecten van de weeskinderen te schenken.

De gemeente Eersel heeft via een personeelsinfo al haar medewerkers de vraag gesteld of zij 'n kerstpakket willen ontvangen of de waarde daarvan willen schenken voor de realisering van het geitenproject in Rwanda.

Op de Prinses Beatrixschool in Bergeyk ontvangt men Abbé Gérard uit Rwanda. De kinderen zingen en dansen en dragen voor en overhandigen Abbé Gérard voor de leerlingen van de basisschool in Birambo een balpen.

Is er 1000 kg volle melkpoeder, 700 kg melkpoeder voor zuigelingen en peuters, 1300 kg havermout, 200 kg bruine bonen, 200 kg spaghetti, 200 kg macaroni, 20 nieuw leren ballen en nieuwe sportkleding etc. verzonden naar het weeshuis Noël in Nyundo.

Er zijn verschillende koopavonden en winkelzondagen bij Tuincentrum Coppelmans Sondervinck 17 in Veldhoven waar vrouwen hun eigen gemaakte kaarten verkopen en de opbrengst daarvan aan de weeskinderen schenken.
De kinderen van de Prinses Beatrixschool hebben tekeningen gemaakt. Uit alle 8 groepen is een tekening gekozen en vervolgens worden er van de 8 gekozen tekeningen kaarten gedrukt die rondom kerstmis worden verkocht aan ouders, familie en kennissen van de kinderen. De opbrengst van deze kaarten is voor een deel voor de kinderen van de basisschool in Birambo.
Rondom Kerstmis zal er in Banneux (België) speciaal aandacht geschonken worden aan de weeskinderen in het weeshuis Noël, de collecte is voor hen bestemd.

Op de toonbank in de winkel van “Dirk 't bakkertje” staat een spaarpotje waar de klanten hun kleingeld in kunnen doen. Dit jaar was het spaarpotje 3 keer vol dat betekent 3 geiten. (1 in april- 1 in augustus- 1 in november) In de Wereldwinkel in Vessem staat ook zo'n potje (in een jaar): 2 kleine geitjes!

Verder zijn er maandelijkse bijdragen en eenmalige giften op de rekening van de stichting binnengekomen dit is besteed aan:

  • aankoop van medicijnen in Rwanda zelf;
  • aankoop van 7 invalidenwagentjes voor de gehandicapte kinderen van het weeshuis Noël;
  • hulpmiddelen voor een gehandicapte jongen in Kigali;
  • een telefoon/fax apparaat voor het weeshuis Noel;
  • en een muziekinstrument, klein orgel, om het kinderkoor van het weeshuis Noël te begeleiden tijdens de Heilige Missen o.a. in de kathedraal in Nyundo;
  • en voor het naaiatelier in Biruyi hebben we geld overgemaakt om in Rwanda naaimachines en naaibenodigdheden te kopen. (Stof voor schooluniformen, scharen, garen, spelden, naalden, knopen, enz).

Wij zijn u allen dankbaar voor uw liefdevolle inzet op welke manier dan ook voor de weeskinderen in Rwanda. Dankzij uw hulp lopen er al verschillende projecten in Rwanda en maken het de kinderen in het weeshuis Noël goed. Er is al heel veel gedaan en er moet nog veel gebeuren. Wij willen de weeskinderen een goede toekomst geven en samen met u willen wij van harte doorgaan op deze eenvoudige weg. De kinderen hebben uw en onze hulp nodig.

Namens ons allen,
Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar.

Stichting Weeskinderen in Rwanda

terug naar boven


Bijlage 2e Nieuwsbrief
Locatie van het land Rwanda in Afrika

Foto's van de projecten van stichting Weeskinderen in Rwanda
Gehandicapte weeskinderen in het weeshuis Noël. (1)

Gehandicapte weeskinderen in het weeshuis Noël. (2)
In het weeshuis Noël in Nyundo wonen 43 gehandicapte kinderen die hulp nodig hebben.
Het Liliane Fonds heeft dit jaar aan 10 gehandicapte kinderen hulp verleend.
Onze stichting heeft 7 invalidenwagentjes gestuurd en geld voor hulpmiddelen voor een gehandicapte jongen in Kigali. In Rwanda kan men protheses en andere hulpmiddelen aanmeten alleen de financiële middelen ontbreken.

Wilt u hen helpen?


Voor zijn ontwikkeling is het heel belangrijk dat een kind onderwijs volgt. Voor 2 euro krijgt een kind 1 schrift, 1 pen, 1 potlood en 1 gum.
Onderwijs behoort tot de primaire ontwikkeling van elk kind.

Naaiatelier
In september 2001 kwam de vraag van de weduwen uit het district Kayove of wij hen wilde helpen om 3 kleine naaiateliers te beginnen waar de jonge meisjes les krijgen in knippen, patroontekenen, naaien, haken, breien en borduren. De lokalen zijn beschikbaar gesteld in 3 parochies. De weduwen en meisjes hebben naaimachines en naaimaterialen nodig die in Rwanda gekocht kunnen worden.
Het 1e atelier in de parochie Biruyi is begonnen en de andere ateliers willen wij ook graag helpen.


(Foto: Biruyi, augustus 2001)

De mannen uit het dorp metselen pilasters en een put en leggen 2 leidingen van de bron op de heuvel naar beneden zodat de hele parochie Biruyi zuiver drinkwater heeft.

Zuiver drinkwater is van levensbelang en het zou fijn zijn als er volgend jaar in een andere dorp drinkwatervoorziening aangelegd kan worden.
Het construeren van een waterput.

Het geitenproject
Voor de ouderloze en arme gezinnen in de Heuvels van Rwanda. Er zijn al vele geiten gekocht en komend jaar willen wij het gebied uitbreiden om nog 100 gezinnen een geit en zaden te geven.

Een geit kost 35 euro.

Indien u meer informatie wenst over onze projecten, laat ons dat weten.

terug naar boven

Copyright ©2004-2021 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822