Startpunt 'stichting Weeskinderen in Rwanda'
stichting Weeskinderen in Rwanda
Hulpverlenen en delen vanuit het hart is de toekomst
Gratis boeken | Over de stichting | Resultaten Donaties en ANBI | Contact

Project Eet en Leef gezond

De weeskinderen hebben geen weet van het bereiden van gezonde maaltijden; zij hebben geen voorbeeld van een moeder of een oma. Daarom heeft de Stichting drie kleurrijke boekjes “Gezond Leven” in de Rwandese taal uitgegeven.
Deel 1 geeft voorlichting over hygiëne, gebruik van schoon drinkwater en gevarieerd eten.
Deel 2 beschrijft het bereiden van gezonde, eenvoudige maaltijden die bereid worden met groenten uit eigen tuin. Deel 3 is een uitbreiding van deel 1 en 2 ; er zijn recepten en tips in opgenomen die nog bij de oudere bevolking bekend zijn. Bij ieder boekje horen 6 lessen die in de gezondheidscentra, door de A.G.I.-leden en de weduwen aan jonge meisjes en nieuwe gezinnen worden gegeven. Het lied “IndyoYuzuye”, dit is “Gezond Leven” uit boekje 2 en 3, geeft de samenstelling van gezonde maaltijden aan. Dit lied wordt overal gezongen; op die manier worden ook kleine kinderen en analfabeten bereikt.

Vanaf 2007 werkt de Rwandese regering actief mee. Het Ministerie van Gezondheid heeft op de radio elk uur een reclamespot met tips over hygiëne. Tevens is er dagelijks tussen 13.00 en 14.00 uur een uitzending te beluisteren waarin de bevolking wordt geïnterviewd en tips en ervaringen worden uitgewisseld. Vanaf 2010 is iedereen verplicht een moestuintje aan te leggen. De Nederlandse groentezaden doen het goed in Rwanda. De mensen zijn erg actief en proberen zoveel mogelijk verschillende groenten in hun goed bewerkte en verzorgde tuin te kweken. De voorlichting uit onze boekjes en het motto “kleuren op je bord” werken uitstekend. Gereedschappen voor het bewerken van de veldjes worden aangekocht in de hoofdstad Kigali en worden via de A.G.I.- leden gerouleerd.

Contactpersoon abbé Prosper toont het belang van gezonde voeding met behulp van de schijf van vijf.
Contactpersoon abbé Prosper toont het belang van gezonde voeding m.b.v. de schijf van vijf.

Onze werkgroepen hebben intensief gewerkt aan het onder de aandacht brengen van het grote belang van schoon drinkwater, hygiëne en gevarieerd eten. Het resultaat is zichtbaar; in elk gezin vind je een flacon met zeep, overal worden handen gewassen en men draagt schone kleren en slippers. Op allerlei plaatsen staan afvalbakken die twee tot drie keer per dag worden geleegd. Overal wordt geveegd en gedweild; het is er brandschoon.

In Rwanda wordt de eerste proefdruk van het
In Rwanda wordt de eerste proefdruk van het "Leef gezond" boek nagekeken en aangevuld.

Ga terug naar het overzicht


Copyright ©2004-2021 stichting Weeskinderen in Rwanda www.weeskindereninrwanda.nl K.v.K. nummer te Eindhoven 17128822